Berliinissä ollaan, vaikka eilen tuntui ettei lento koskaan lopu. Niin voi käydä kun odottaa jotain tosi paljon. Blue 1:n koneessa oli tosi kylmä ja väsymyksen painaessa päälle tuntui pitkältä tuo kaksi tuntia.

Hotellihuone ei ollut vielä valmiina saapuessani jo ennen klo 11, joten suuntasin saman tien kauupngille. Kuten aiemmin mainitsin, Berliini on loistava kaupunki shoppailla sillä hintataso on vielä tänäkin päivänä huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Todistin sen itselleni samantien ja toteutin haaveeni kynsigeelauskesta. Nyt on hieman paremman näköiset ja hintaa toimenpiteelle tuli 25€!! :) Ensimmäiseen oikeen kauppaan astuessani totesin ilokseni: Berliinissä ei ainoastaan ole normaalisti edullista vaan loppukesästä kaupat ovat vallanneet myös kesäALET! Sovittelinkin jo kivoja 5€ mekkoja, mutta ajattelin vielä pyöriä hieman enemmän enkä ostaa pamauttanut ensimmäisestä kaupasta vielä mitään. Kolme päivää aikaa ja voi olla että aleja on vielä muuallakin. Vaikka Saksa ei ajakaan tänä päivänä vararikkoon, en kuitenkaan tiedä kuka kantaa rinkkaani loppumatkan, jos innostun. Tilaa siihen onneksi alkutaistelujen jälkeen jäi.

Aiemmat havaintoni Berliinistä kaupunkina ovat usein liittyneet sen kaksijakoisuuteen. Muurin alasoton jällkeen puolieron voi edelleen havaita. voin kuitenkin ilokseni todeta, että kaupungin itäpuoltakin on alettu kovaa vauhtia kehittää. Alexanderplatzin (itäinen keskusta) läheisyydestä on purettu vanhoja rakennuksia ja sinne on tullut uusi ostoskeskus (Alexa), jonka tarjonta on yksi kaupungin ostoskeskuksien laajimmista. Lisäksi uusi valtiopäivätalon ja muurin portin alitse kulkeva metrolinja on nyt avattu ja tuo rakennustyömaana muistamani paikka saatu kuntoon.

Olin eilen jo iltapäivästä niin väsynyt että tein niin sanotun perinteisen ja helpon ratkaisun nähdä Berliiniä juurikaan evää liikauttamatta. Tässä ehkä eräs parhaita matkailuvinkkejä kaupunkiin, joten korvat ja silmät hörölle: Paikallisbussi 100 ajaa Berliinin halki reittiä, jonka varrelle sijoittuvat miltei kaikki kaupungin merkittävimmät nähtävyydet. No ei, nyt liioittelin, mutta ainakin useimmat. Ensimmäisenä lännestä lähdettäessä ajetaan tunnetun maamerkin lännen "poltetun kirkon" - Gedäctniskirchen ohi, seuraavaksi Berliinin leveintä katua, suuren Enlelipatsaan Siegessäulen ohi (tuohon torniin kiipeäminen on extremeä parhaimmillaan, en suosittele ahtaanapaikan kammoisille). Matka jatkuu eläintarhan viheralueen laitaa valtiopäivätalolle, vanhan muurin portin ohitse Unter den Linden käelyboulevardin vartta ooperatalon ja museoiden ohitse Alexanderplatzille, jossa kohoilee TV torni (tämän huipulta ovat ne kaupungin parhaat näköalat ja lippu huipulle maksaa 8€). Hyvän reitin lisäksi, turistikierrosta paikallisbussilla täydentää "selostus": Pysäkkien nimet tulevat noista nähtävyyksistä, joten esimerkiksi pysäkillä "Schoss Bellevue" voi nähdä Bellevuen linnan. Näin nähtävyydet menevät harvoin ohi huomaamatta. Eilen tosin pohdin jopa bussimatkan aikana olinko numerossa 100 vai 200.. kertoo ehkä jotain väsymykseni määrästä.

Yläpuolella Tauentzienstrasse, Kurfürstendammin jatke, jonka varrella on 5 H&M:n lisäksi paljon hyviä kauppoja.

Alapuolella valtiopäivätalo.

Ulkomaalaisten turistien lisäksi, näkyy kaupungissa paljon saksalaisia, kartaa pyörittämässä heitäkin. Aloinkin eilen pohtia, mikäli Suomesta löytyy vielä paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Helsingissä. Helsingistä puheenollen, en tiedä muistaako kukaan "maailman karhunäyttelyä", joka oli Senaatintorilla viime vuoden puolella? Nuo nallet ovat nyt täällä ja seisoskelevat länsi-Berliiniin Kurfürstendammilla. Kävin jo bongaamassa ja kuvaamassa niitä, mutta Suomen nallea en vielä tavannut. Ehkä jo palulumatkallani.

       

Moldovan nallen suunnittelija lisäsi taiteeseensa piirun verran opetusta :)

Tänään aloitin päivän Milchkaffeella entisaikojeni kantiksessa ( kuva yläpuolella). Hassua huomata kuinka vielä neljän vuoden jälkeenkin paikan soittolista kuulostaa yhä itse tekemältäni sisältäen edelleen kaikki tämän hetkiset lempikappaleeni.

Ohittelin aamulla jo entisen työpaikkani (yläpuolella kuva), joka ei ole kyllä muuttunut tippaakaan. Nyt on aika jatkaa kotikadulle ja sitten fiilistelystä muihin juttuihin... (lue: ostoksille :))

Kotikaupunginosani Charlottenburgin katutaidetta alla. Maalari oli kaikkien tuntomerkkien mukaan vielä jossain lähistöllä.